Två kinesiska turistgrupper har ställts in på grund av coronaviruset. Foto: SVT

Rädsla för coronaviruset stoppar kinesiska turistgrupper

Uppdaterad
Publicerad

Två misstänkta fall av coronaviruset har upptäckts i finska Lappland, rapporterar finska Yle. Nu meddelar Monica Risenius, vd för Kiruna Lappland, att de vidtar försiktighetsåtgärder med anledning av viruset. 

Minst 26 personer ska ha avlidit i det nya coronaviruset och antalet smittade ökar, rapporterar TT. Flera hundra personer i Kina uppges ha smittats och nio fall ska hittills ha bekräftats utanför Kina.

Försiktighetsåtgärder

Kiruna Lappland, som är en paraplyorganisation för flera turismföretag, menar att de från organisationens sida håller koll på rapporterna kring viruset och vidtar försiktighetsåtgärder.

– Vi har en aktör med små grupper från Kina, där två grupper blivit inställda och där vi väljer att avvakta och sätta nya datum tills vi ser vart det tar vägen, säger Monica Risenius, vd för Kiruna in Swedish Lapland.

”Agerar proaktivt”

Organisationen för, enligt vd:n, en dialog med företaget samtidigt som de följer medierapportering och information från bland annat utrikesdepartementet och kinesiska myndigheter. Monica Risenius menar att det är bättre att ta det säkra för det osäkra.

– Vi agerar proaktivt för att inte få smittspridning till våra destinationer och för att inte exponera gäster kopplat till transit och flygplatser. 

Kontakt med Finland

Än så länge har inte Kiruna Swedish Lapland någon kontakt med turismorganisationer i norra Finland, men det kan enligt vd:n komma att ändras.

– Jag kan tänka mig att det kan bli så om vi behöver bli medvetna om hur flödet ser ut och vilka rutter de tar. 

Coronavirus är en virusgrupp som bl.a kan orsaka vanlig förkylning och lunginflammation. Det finns ett stort antal coronavirus, varav minst sju kan smitta människor. Den lungsjukdom som nu brutit ut i Kina orsakas av coronaviruset 2019-nCoV. Kinesiska myndigheter har bekräftat att det kan smitta från människa till människa.

Andra kända, allvarliga luftvägssjukdomar som orsakas av olika sorters coronavirus är sars och mers.

Sars (svår akut respiratorisk sjukdom) ledde 2003-2004 till en epidemi med runt 8 000 sjukdomsfall varav över 750 dödliga. Smittan uppträdde först i Kina men spreds till ett flertal länder via resenärer. Troligen kom smittan från fladdermöss som smittade människor via andra djurarter.

Mers (respiratorisk sjukdom från Mellanöstern) upptäcktes 2012 på Arabiska halvön. 80 % av fallen har rapporterats från Saudiarabien. Orsakar svår lunginflammation och kan ge komplikationer som njursvikt. Kameler anses vara den troliga smittkällan. Mers betraktas som dödligare men mindre smittsamt än sars. Dödligheten anges till 35 %.

Källa: Folkhälsomyndigheten, WHO

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet