Förhandlingarna återupptas

Uppdaterad
Publicerad

Landshövdingen mötte på torsdagen representanter från LKAB och Gällivare kommun.

Efter att förhandlingarna om LKAB:s ersättning till kommunen för stadsomvandlingen i Malmberget stannat av kallade landshövding Sven-Erik Österberg bägge parter till ett möte på torsdagen. Landshövdingen säger att han varit väldigt orolig över den låsta situation som uppkommit.

– Mitt mål var att få parterna att ta i hand och säga att vi fortsätter i att diskutera i positiv anda för att lösa det här, för det är viktigt ur bådas synpunkt, säger Sven-Erik Österberg.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Vad som sades under mötet, som pågick i 2,5 timmar, är inte känt, men målet att få till en fortsatt diskussion uppnåddes.

– Vi har haft ett konstruktivt möte och en bra dialog, säger LKAB:s vd Jan Moström.

 Kan du gå in närmare på vad som sades?

– Nej, jag vill inte gå in närmare på det, vi har en process och vi ska nu arbeta framåt för att lösa den situation vi har mellan bolaget och Gällivare kommun.

Moström kan inte heller svara på om de kan tänka sig ändra på det bud de gett till Gällivare kommun, som från bolagets sida ansetts vara slutbud i frågan. Kommunens representanter var dock också nöjda efter samtalet.

–  Vi påbörjar förhandlingarna igen och vi kommer att arbeta framåt i en god anda. Det var ett bra möte, säger Lars Alriksson (M), kommunalråd i Gällivare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet