Personal inom vårdnära service på Sunderby sjukhus Foto: SVT Arkiv

Förhandlingen avslutad – Region Norrbotten varslar 40 medarbetare

Uppdaterad
Publicerad

40 personer anställda inom Region Norrbottens vårdnära service varslas. Det står klart efter att Region Norrbottens och fackförbundet Kommunals förhandling avslutades i oenighet under fredagen.

Enligt Region Norrbotten innebär det att alla fast anställda inom vårdnära service (VNS) varslas.

– Det vi idag kan säga är att vårdnära service kommer att avvecklas. Just nu pågår risk- och konsekvensanalyser på sjukhusen i Sunderbyn och Kalix. Först när de är genomförda kan vi säga mer om hur arbetsuppgifterna ska lösas i framtiden, säger Anna Pohjanen, chef för division Närsjukvård Luleå och Boden.

Enligt Anna Pohjanen beror uppsägningarna på att verksamheten inte fått ut den effekt man ville av VNS.

– Jag vill framhålla att personalen inom VNS gjort ett bra jobb men vi har inte haft en struktur som rimmat mot avdelningarnas behov.

Oklart hur arbetsuppgifterna ska ske

Vidare säger hon att man nu ska se över på vilket sätt arbetsuppgifterna som VNS uträttat ska ske i framtiden.

– Det handlar om att klara arbetsuppgifterna utan att riskera patientsäkerheten och att få till en god arbetsmiljö för personalen.

 Men samtidigt är ju läget på sjukhusen ansträngda idag så hur ska ni klara det?

– Vi har inget val utan måste klara det. Men vi kan inte fortsätta att jobba på samma sätt som vi gör idag.

Region Norrbotten skriver i ett pressmeddelande att man i dagsläget ser ett visst behov av transportörer och att man ska undersöka möjligheten att införa vårdbiträden igen.

Det här är vårdnära service VNS

Projektet vårdnära service inleddes oktober 2014. Då anställdes personer för att avlasta vårdpersonalen genom att utföra de uppgifter som inte är vård, bland annat transport av patienter mellan avdelningar, hämta och lämna prover, all lokalvård och kosthantering. De finns både på Sunderby och Kalix sjukhus.

Källa: Region Norrbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.