Årets upplaga av Pridefestivalen ser ut att bli som vanligt, enligt arrangören och föreningen RFSL. Däremot kan nästa års festival påverkas om de inte får stödbidrag av Luleå kommun. Foto: SVT

Förslaget från Luleå kommun: 100 000 till Pridefestivalen

Uppdaterad
Publicerad

Kultur-och fritidsförvaltningen i Luleå vill att politikerna ska skjuta till 100 000 kronor för medfinansiering till årets Pridefestival. Summan är inte ens hälften av vad föreningen och arrangören RFSL ansökt om.

– Luleå kommun tycker att Pride är ett viktigt evenemang i Luleå, både för mångfalden och toleransen och kulturutbudet, säger Anders Persson, chef för kultur-och fritidsförvaltningen.

I går berättade SVT Nyheter Norrbotten att Luleå kommun mest troligt drar in extrastödet på 240 000 kronor som föreningen och arrangören RFSL ansökt om till årets upplaga av Pridefestivalen. Anledningen är att hela kommunens budget måste ses över när pengar ska sparas.

140 000 kronor mindre

Joakim Isaksson Markström, ordförande i RFSL Luleå, har tidigare sagt till SVT Norrbotten att föreningen kan gå 100 000 kronor minus och att de kan behöva se över nästa års festival om de inte får stödet på 240 000 kronor.

Men nu föreslår alltså kultur-och fritidsförvaltningen att kulturnämnden ska skjuta till 100 000 kronor, alltså 140 000 kronor mindre än vad RFSL efterfrågat.

Ärendet kommer att behandlas i arbetsutskottet 13 maj och sedan i kultur-och fritidsnämnden 27 maj. Luleå kommun grundfinansierar i dag RFSL med 700 000 kronor. Men tidigare år har RFSL fått extrastöd för att arrangera Pridefestivalen i Luleå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.