• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du frisöreleven Ebba Lundström om hur det är att vistas i sprickskadade Hjalmarlundbohmsskolan i Kiruna. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Sprickorna så stora att elever utryms från Kirunaskola: ”Osäkert och läskigt”

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att den första gymnasieklassen på Hjalmarlundbohmsskolan i Kiruna utryms. Gruvans påverkan har orsakat så pass stora sprickor att frisörlinjen inte kan gå kvar.

– Det har känts lite osäkert och läskigt, säger eleven Ebba Lundström.

LKAB har meddelat att frisörlinjen på Hjalmarlunbohmsskolan inte kan gå kvar på skolan längre. Sprickbildningen i byggnaden är omfattande och inom ett par veckor måste man flytta till ersättningslokaler som gruvbolaget färdigställer i centrala Kiruna.

”Inget annat val än att lita på experterna”

18 elever och en lärare påverkas och det finns en viss oro över att vara kvar i lokalerna tills flytten är genomförd, då sprickbildningen har gått ganska fort.

Stadsomvandlingen i Kiruna

– Det känns i alla fall lite säkrare sedan de satt upp en pelare, säger Ebba Lundström.

Päivi Niemi är lärare på frisörlinjen.

– Det ska ju vara experter som har hand om det här och som vet hur det ser ut. De har förstärkt i källaren under oss och vi har inget val mer än att lita på dem, säger Niemi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet