Försvarsministern: LKAB:s gruvor måste skyddas vid kris

Uppdaterad
Publicerad

Gruvföretaget LKAB kommer att bli en viktig del av det nya totalförsvaret, enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S) som besökte Kiruna i dag.

– Vi måste bygga en ny organisation och ett nytt synsätt, säger han.

Försvarsministern informerade i dag LKAB:s koncernledningen om regeringens nya inriktning när det gäller totalförsvaret.

Och det handlar alltså om att LKAB och det övriga näringslivet ska ta aktiv del av ansvaret vid krig eller kris.

Stadsomvandlingen i Kiruna

”Viktig signal”

– Det är ingen slump att jag besöker Kiruna och LKAB i dag eller att jag har sett till att informera och få information. Det här är första steget i en process om ett nytt totalförsvar för framtiden. Nu håller vi på att bygga upp den förmågan och det är en viktig signal till omvärlden,  säger Peter Hultqvist.

Vad kan LKAB göra för totalförsvaret i händelse av krig eller kris?

Hur ska gruvorna och malmtransporterna skyddas i ett sådant läge?

Vad kan LKAB:s industribrandkår och de anställda i Malmfälten göra i ett skarpt läge?

Det är några av de frågor som ska besvaras.

– Vi befinner oss i ett tidigt skede av att bygga upp civilförsvaret igen och i det arbetet är LKAB och det övriga näringslivet viktiga aktörer, säger Peter Hultqvist.

”Robust motstånd”

LKAB:s kommunikationsdirektör Bo Krogvig menar att gruvföretaget kommer att ställa upp på nytänkandet.

– Om vi ska bygga ett robust motstånd mot krig och kriser så är det alldeles självklart att näringslivet måste vara en viktig del i det. Sedan får vi hoppas att det inte ska behövas, men det är en annan sak, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet