Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här säkrar upp Gällivares framtid för många år framöver” – hör samhällsbyggnadschefen och kommunalrådet om läget. Foto: SVT/Randi Gitz

Samhällsbyggnadschefen i Gällivare om stadsomvandlingen: ”Nu får vi lägga in en överväxel”

Uppdaterad
Publicerad

I november förra året aviserade LKAB att de satsar 400 miljarder kronor på att ställa om till produktion av fossilfri järnsvamp. Sedan kom beskedet att även vätgasanläggningen Hybrit skulle placeras på orten.

– Då var det som att proppen gick ur, säger Alexander Kult, chef för samhällsbyggnads- och teknikförvaltningen i Gällivare kommun.

– Vi hade redan högsta växeln i och nu får vi lägga in en överväxel, säger Alexander Kult vid Gällivare kommun.

Tusentals arbetstillfällen väntas

De nya arbetstillfällena i området kommer till övervägande del att vara entreprenörer som bygger anläggningarna i först Gällivare och sedan Kiruna. Det handlar alltså om byggnadsarbetare, tekniker och elektriker.

Industriboomen i norr

– Så många som möjligt kommer förstås att anlitas lokalt i Malmfälten, men det kommer att behövas tillskott utifrån också. På samma sätt som när vi byggt våra huvudnivåer, förädlingsverk eller som nu i samhällsomvandlingarna, säger Anders Lindberg, presschef vid LKAB i Kiruna.

Alexander Kult vid Gällivare kommun har just fått siffran 2 600 personer av LKAB.

– Nu måste vi börja räkna på hur mycket folk vi ska göra plats för, säger han.

Vill ligga steget före med bostäder

Gällivare har inte någon siffra på hur många bostäder de tänkt bygga, utan har som plan att ligga 500 bostäder före när det gäller tomtmark som är redo. De har också sett till att sätta igång med sina översiktplaner för områden för vätgas, vindkraft och eldistribution.

Dessutom tittar de på områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen, så kallade LIS-områden.

Se hur de fossilfria satsningarna påverkar Gällivare i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet