Erik Wernerlich och Matilda Mattson Fröjd har tagit sitt pick och pack och bytt Hägersten mot tornedalska Soukolojärvi. Foto: Joakim Nordlund

De bytte lägenheten i Hägersten mot hus i Soukolojärvi: ”Exotiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Erik Wernerlich och Matilda Mattson Fröjd har gjort ett tillfälligt lappkast i livet. Under ett halvt år byter paret lägenheten i Hägersten mot ett hus i byn Soukolojärvi norr om Övertorneå. 

– Det känns lite exotiskt att komma uppåt landet, säger Erik till SVT Norrbotten.

Projektet ”Hej Hemby” har pågått i ungefär ett år. Ett projekt där kommunerna Pajala och Övertorneå vill få fler människor att bland annat upptäcka de hus som står tomma i många av byarna.

– Det började med att jag fick upp en riktad annons på Facebook där man kunde prova på att bo i Tornedalen, berättar Matilda Mattson Fröjd.

Flyttar 100 mil för livsstilsförändring

Via marknadsföringsgreppet ”Tjena Polcirkeln” hörde 25 stycken personer av sig för att testa bo i byn Soukolojärvi. Valet föll till sist på paret Erik Wernerlich och Matilda Mattson Fröjd som i början av april bytte lägenhetslivet i Hägersten i Stockholm mot husliv i Tornedalen.

– Vi hade väl kollat ganska länge på någon slags livsstilsändring och framför allt kanske bo i hus, säger Erik Wernerlich och paret har nu flyttat hela sitt bohag drygt hundra mil norrut:

– Det kändes jättespännande när det här dök upp och lite exotiskt att komma uppåt landet.

Får förtur till att köpa huset

Om paret trivs att bo i Soukolojärvi och känner att de vill stanna efter sex månader kommer de också att ha förtur till att köpa huset. Kostnaden att bo där är jämförbar med när de bodde i lägenheten.

– Vi testar och ser om det är hit vi vill flytta sedan. Eller om vi måste testa att bo någon annanstans i Sverige också, säger Matilda Mattson Fröjd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.