Det ouppklarade mordet i Malmberget 2015 utreds på nytt 2019. Foto: SVT

31-åring häktad för fyra år gammalt mord

Uppdaterad
Publicerad

Ett fyra år gammalt mord i Malmberget har aktualiserats på nytt. Under torsdagen häktades en 31-årig man i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för mordet.

– Vi har goda indikationer på var han befinner sig, säger åklagare Anna Väppling.

När 36-åringen hittades död i Malmberget 2015 var det enligt polisen oklart om mannen mördats, men omständigheterna gjorde att de inte kunde utesluta brott. Tekniker från Luleå skickades upp för att göra platsundersökning och utreda vad som hänt.  

Anhöriga larmade polis

Det var anhöriga som hittade mannen död i villan och larmade polis. När polispatrull anlände till bostaden fanns misstankar om att det kunde handla om ett mord.

36-åring hittad död i Malmberget

Två män i 30- respektive 40-årsåldern blev misstänkta och satt anhållna misstänkta för delaktighet i mord, men släpptes i slutet av augusti 2015 på fri fot. Det fanns inte tillräckliga skäl för att begära dem häktade, enligt polisen.

Nya uppgifter

Vilka omständigheter det är som gör att utredningen nu tar fart igen, fyra år senare, är oklart men Gällivare tingsrätt valde under torsdagen att häkta mannen på sannolika skäl misstänkt för mord.

– Jag har valt att inte kommentera vilka uppgifter som lett fram till att mannen misstänks, säger Anna Väppling som är den åklagare som leder förundersökningen.

Vad händer nu?

– Vi fortsätter med sedvanliga utredningsåtgärder och att söka efter mannen. Vi har goda indikationer på var han befinner sig, även om det såklart snabbt kan förändras.

Enligt mannens advokat, Magnus Müchler, förnekar 31-åringen brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

36-åring hittad död i Malmberget

Mer i ämnet