I Piteå har man hittat tromsöloka som är en invasiv art. Det här är en bild på en jätteloka som är närbesläktad och mycket lik tromsöloka. Foto: SVT

Främmande växt upptäckt i Piteå

Uppdaterad
Publicerad

Tromsöloka –en invasiv art som är besläktad med jätteloka – har upptäckts i Piteå kommun.

– Vi har grävt upp och bränt dem, säger Ulrika Bohman, parkchef i Piteå kommun till SVT Nyheter Norrbotten.

Det är Piteå-Tidningen som är först med att rapportera att tromsöloka har hittats på tre ställen i Piteå kommun. Det är en av de växter som enligt EU:s förteckning är förbjuden att importera, odla eller plantera i Sverige.

”Svårt få bort rötterna”

– Jag vill inte sprida panik och säga var vi hittat tromsöloka annat än att det är i Piteå. Under de senaste två åren har tromsöloka kommit upp på ungefär samma ställe som där vi tagit bort dem året innan. Det är svårt att få upp dem med rötterna, säger Ulrika Bohman.

Naturvårdsverket varnar

Naturvårdsverket varnar för att Tromsöloka kan bilda stora och täta bestånd som helt konkurrerar ut den naturliga växtligheten och påverkar därmed också insekter och andra djur i närmiljön. Tromsöloka kan avge substanser i marken som är giftiga för andra växter, vilket försvårar för växter att komma tillbaka även när tromsölokan tagits bort.

– Den är inte heller bra för oss människor. Har du fått tromsölokans växtsaft på huden och sedan visas i solen så kan du bli brännskadad, säger Ulrika Boman.

Vill att allmänheten hör av sig

Tromsöloka är en högväxt flockblommig växt med ofta två till tre meter höga blomstänglar. Det är mycket lätt att förväxla med jättelokan som också är en invasiv växt. Tromsölokan luktar anis. Fröna har taggar längs kanterna och sprids lätt när de fastnar i päls eller kläder.

– Vi är tacksamma om folk hör av sig direkt till oss om de misstänker att det finns en plats där tromsölokan växer så kommer vi och tittar och gräver upp dem, säger Ulrika Bohman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.