Hovrätten meddelar 23 januari om staten eller samebyn har rätten till småviltjakten och fisket i Girjas sameby. Foto: SVT

Girjasrättegången avslutades i förtid

Publicerad

Girjas sameby avslutade sina slutpläderingar under måndagen, en dag före utsatt datum. Domen från Hovrätten meddelas redan den 23 januari, vilket väckte förvåning bland parterna.

När målet var uppe i Gällivare tingsrätt behövde domstolen åtta månader på sig att skriva domen. Då hade datumet flyttats fram två gånger.

Den här gången ska man klara det på lite mer än en månad. Margaretha Bergström, ordförande i förhandlingarna, uttryckte det dock som en möjlighet.

Rätten till fjälljakten

– Det är svårt satt säga säkert, men förhoppningen är att vi ska meddela domen onsdagen den 23 januari klockan 14, sade hon.

Ombudet för Girjas sameby, Peter Danowsky, undslapp sig ett ”oj” med anledning av den förväntade snabba handläggningen.

Förhandlingarna i hovrätten inleddes den 6 november och tonläget har stundtals varit hett. Förra veckan var Peter Danowsky frän i sin kritik av statens ombud Jonas Löttiger i slutpläderingen ifrågasatte forskaren Nils Johan Päiviö som tidigare åberopats av samebyn.

– Det här är ju rent förtal av Nils Johan Päiviö, vars avhandling passerat den vetenskapliga gränsen för godkänd, såvitt jag förstår med råge, sade Peter Danowsky till Sameradion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rätten till fjälljakten

Mer i ämnet