Jari Rantala, chef för gränsbevakningen i Torneå, berättar hur gränstrafiken har sett ut den senaste tiden Foto: Kirsi Vanttaja/SVT

Gränstrafiken i Haparanda ökade dramatiskt när svenska kontrollerna försvann

Uppdaterad
Publicerad

Gränsåkandet från Finland till Haparanda har ökat dramatiskt efter att det blev fritt fram att passera svenska gränsen. Enligt finska gränsbevakningen är det shoppingsugna finländare som ligger bakom ökningen.

Sedan februari, när de svenska gränskontrollerna startade, har cirka 21 000 människor åkt över från Finland till Haparanda per vecka.

Om man jämför veckans onsdag med förra veckans onsdag hade trafiken ökat med 25 procent, enligt den finska gränsbevakningen i Torneå. Anledningen är att Sverige har upphört med gränsbevakningen som har med pandemin att göra.

Coronaviruset i Norrbotten

Ökningen beror på shoppingsugna

Enligt den finska gränsbevakningen beror ökningen av gränstrafiken på shoppingsugna filnländare.

– Jag hoppas att man inte åker över bara för att shoppa, säger Jari Rantala, chef för gränsbevakningen i Torneå.

Han vill vänta tills fler finländare blir vaccinerade och att smittotalen i Norrbotten sjunker.

Finska gränsbevakningen stoppar alla

Bilar som åker in i Sverige från Finland får passera fritt utan att stoppas, medan den finska gränsbevakningen stoppar alla som vill komma in i landet.

De finska gränskontrollanterna kräver ett högst 72 timmar gammalt negativt coronatest, eller så måste man göra ett nytt test i barackerna som står uppställda vid gränsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet