Nu öppnar Fritidsbanken i Haparanda Foto: SVT

Fritidsbanken öppnar i Haparanda

Publicerad

Idag öppna Fritidsbanken i Haparanda där vem som helst gratis får låna utrustning för en aktiv fritid, som skidor, fotbollsskor, bollar, flytvästar, skridskor och mycket mer.

Tidigare kallades Fritidsbanken i Haparanda för Sportoteket och skillnaden är att Fritidsbanken är en del av ett större nätverk. Konceptet startades i Värmland och finns idag på 70 platser runt om i landet.

– Vi har flyttat från industriområdet till nya lokaler i Idrottshuset. Förutom det så kommer nog inte våra kunder att märka någon större skillnad. Precis som Sportoteket så fungerar Fritidsbanken som ett bibliotek, där det går att låna idrottsutrustning helt gratis, säger Michael Anundi, platsansvarig för Fritidsbaken.

– Det nya läget är perfekt. Det är lättillgängligt för alla, inte minst våra ungdomar, tillägger han.

Syftet med Fritidsbanken är att barn och ungdomar ska få möjlighet att prova på olika idrotter och aktiviteter utan att behöva köpa in dyr utrustning.

Utrustningen som lånas ut kommer från personer som lämnat in prylar de inte längre behöver eller använder på insamlingsplatser i kommunen.

– Har du utrustning som bara står i ett hörn och samlar damm och som du inte längre använder får du jättegärna skänka dem till oss, säger Anundi.

Invigningen av Fritidsbanken hålls idag med olika festligheter och fika.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer