Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Region Norrbottens Jonas Sandberg om gensvaret sedan man skickade ut brevet som ska locka vårdpersonal till länet. Foto: Henrik Holmberg/TT/Erica Olofsson/SVT

Gratis boende och resa till Norrbotten – nu raggar regionen vårdpersonal från storstäderna

Publicerad

Region Norrbotten satsar stort för att lösa sommarrekryteringen. I ett utskick till 66 000 sjuksköterskor och 6 000 arbetande inom tandvården erbjuder regionen både fri resa upp till Norrbotten för hela familjen och gratis boende för den som tar sommarjobb i länet.

Region Norrbotten sparar inte på krutet när de utlovar ”världens bästa sommarjobb” för sjuksköterskor och tandvårdspersonal som väljer Norrbotten i stället för i storstäderna och Mälardalen.

Regionen uppmanar personalen att ta med sin partner eller kompis och erbjuder förmåner som gratis boende och resa för hela familjen. Man lockar också med närheten till midnattssol, storslagen fjällnatur och vacker skärgård.

– Det är en jätteflört från oss med stora förmåner, säger Jonas Sandberg som är uppdragsledare för sommarkampanjen.

Söker sjukvårdspersonal på på bred front

Regionen behöver allt från sjuksköterskor till biomedicinska analytiker från juni till augusti 2023. I Kiruna och Gällivare söker regionen även efter stöd inom tandvården.

– Man kan jobba hela eller delar av perioden på våra sjukhus i Kiruna, Gällivare, Kalix, Piteå och Luleå. Men det går också att jobba på våra hälsocentraler och det går även bra att dela upp sommarjobbet på olika orter i Norrbotten.

”Ett av många sätt att rätta till problemen”

Ni lovar världens bästa sommarjobb samtidigt som ni brottas med de längsta vårdköerna och största personalbristen i landet, hur ska det gå ihop?

– Det här är ju ett av många sätt att rätta till de problemen, även om förstås mycket annat måste göras också, säger Jonas Sandberg.

SVT har tidigare berättat att vårdpersonal som redan jobbar inom Region Norrbotten lockas med 100 000 kronor för att flytta sin semester.

I videon hör du om det enorma gensvaret som regionen har fått.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Norrbotten

Mer i ämnet