Karolina Carlsson, talesperson för Greenpeace Sverige, hävdar att Sveaskog gjort ett grovt övertramp mot Muonio sameby. Foto: Sameradion & SVT Sápmi

Greenpeace anmäler Sveaskog för brott mot urfolksrätten

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen Greenpeace fortsätter sitt engagemang i Muonio samebys konflikt med statliga Sveaskog. Nu meddelar Greenpeace att man anmäler Sveaskog till miljömärkningen FSC.

Bakgrunden är att Sveaskog har slutat att ha formella samråd med Muonio sameby inför planerade avverkningar som kan beröra samebyns renskötsel.

Greenpeaces kritik mot skogsbolaget

Orsaken är att Muonio inte har statusen av en skogssameby som bedriver renskötsel genom urminnes hävd, utan klassas som en koncessionssameby. Sveaskog anser att man inte har samma formella krav att samråda när det gäller renskötsel genom koncession.

Greenpeace skriver i ett pressmeddelande att reglerna för FSC-märkningen säger att det är utfolken själva som avgör om de är urfolk, oavsett vilken juridisk status gruppen har.

– Att neka samebyn rätten till samråd med samplanering innebär i praktiken att Sveaskog inte erkänner Muonio sameby som urfolk. Det är ett väldigt grovt övertramp, särskilt när det görs av statens eget skogsbolag, säger Karolina Carlsson, talesperson för Greenpeace Sverige.

Sveaskog anser att felaktig information sprids

Nu anmäler Greenpeace Sveaskog till FSC för att ha brutit mot reglerna för urfolks rättigheter. Greenpeace har varit engagerat i Muonio sameby sedan i våras och under hösten har aktivister från organisation lyckats stoppa avverkningar i området.

Sveaskog har å sin sida anklagat Greenpeace för att sprida felaktig information om avverkningarna. Bolaget tillbakavisar också i ett pressmeddelande från den 19 augusti att man skulle bryta mot FSC:s regler.

”Vid avverkning som sker inom en samebys område görs anpassningar till rennäringen. Att så sker följs upp av tillsynsmyndigheten Skogsstyrelsen och i en årlig revision av certifieringsorganet FSC.”

Så här skriver Sveaskog i en kommentar till SVT:

Muonio sameby är en koncessionssameby – och Sveaskog följer FSC-riktlinjerna för koncessionssamebyar. Sveaskog har under hela perioden, dvs de fyra åren det refereras till, sökt få till stånd samråd enligt den tidigare dialogformen eller nu, efter ny FSC-standard 2020, samråd i formen samverkan.

– För Sveaskog är det bra att en annan part, FSC, nu får beskriva hur detta fungerar, säger Ulf Nilsson RO-chef, Sveaskog, Norrbotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer