Naturvårdsverket och Mark- och miljödomstolen ser olika på mineralen koppar, åkergroda (bilden till vänster) samt bred gulbrämad dykare. Foto: Lennart Nyborg,privat/Arkiv, SVT

Grodor kan stoppa gruvdrift i Liikavaara – ”Det här är en artskyddsfråga”

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket vill skydda arterna åkergroda och bred gulbrämad dykare och överklagar därför mark- och miljödomstolens beslut att ge Boliden tillstånd för ett nytt dagbrott i Liikavaara.

– Det här är en artskyddsfråga, säger enhetschefen Karolina Ardesjö Lundén.

Mark- och miljödomstolen har sagt ja till att Boliden ska få bryta malm och gråberg i Liikavaara utanför Gällivare, men Naturvårdsverket överklagar nu beslutet och kräver att tillståndet ska rivas upp, något som Norr Media var först med att berätta om.

”En artskyddsfråga”

Mark- och miljödomstolens beslut innehåller en artskyddsdispens för åkergroda och skalbaggen bred gulbrämad dykare, och det reagerar Naturvårdsverket starkt på. Den statliga myndigheten vill skydda de två hotade arterna till varje pris.

– Vi har överklagat mark- och miljödomstolens beslut och det är en artskyddsfråga som det är frågan om, säger Karolina Ardesjö Lundén.

Naturvårdsverket menar också att det är oklart vilken betydelse koppar kommer att ha i framtiden eftersom metallen inte finns med på EU-kommissionens lista med rangordnade råvaror av speciell betydelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer