Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gruvbolaget räknar med att bryta 2,7 miljoner ton järnmalmskoncentrat per år i Kallak, om de får miljötillstånd. I klippet hörs Ed Bowie, vd i Beowulf Mining. Foto: Paul Wennerholm/TT/Kateryna Yemets/SVT

Vändning om gruvan i Kallak – skjuter upp miljöansökan

Uppdaterad
Publicerad

Även om det blir grönt ljus för gruvan i Kallak behövs ett miljötillstånd innan projektet kan bli verklighet. Tanken var att gruvbolaget Beowulf Mining skulle lämna in en ansökan i år, men ansökan dröjer.

Förhandlingarna i Högsta förvaltningsdomstolen gällande gruvan i Kallaks framtid avslutades i september. Senast den 8 januari ska regeringen yttra sig och efter det kommer en dom.

Gruvbolaget Beowulf Mining, som ligger bakom projekt, har tidigare meddelat att de inte kommer lämna in någon ansökan om miljötillstånd i år.

Gruvbrytning i Kallak

Lång process väntar

Enligt bolagets vd Ed Bowie håller man nu på med en miljökonsekvensbeskrivning och en genomförbarhetsstudie.

Dessa räknar bolaget med att vara klara med under tredje kvartalet 2024.

När väl ansökan om miljötillstånd är inlämnad väntar en lång process för att få den godkänd.

– I mitten av 2025 bör både studierna och miljötillståndsansökan vara godkända, säger Ed Bowie.

Fortsatt oklart med transporter

Bolaget tror sig kunna kunna producera upp till 2,7 miljoner ton järnmalmskoncentrat per år, men det är fortsatt oklart hur järnmalmen sedan ska transporteras från gruvan.

– Det får vi återkomma till, det är en utmaning hur vi ska lösa transporterna och det är inget att sticka under stol med, säger Beowulf Minings ordförande Johan Röstin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet