Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du se bilder på Mikael som var en varm och humoristisk gudfar. De anhöriga söker svar från Gällivare kommun men får inga och kan inte börja sin sorgeprocess. Foto: Privat/Teuvo Palomäki, SVT

44-årige Mikael hade hjälp av Gällivare kommun – hittades död av vännen efter flera dagar

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Gällivare kommun hade beviljat boendestöd fyra gånger i veckan låg Mikael död i sin lägenhet i flera dagar. Nu söker vännerna Annikka Lundmark och Linda Larsson svar på hur det kunde hända.

Mikael var 44 år och tills han blev sjukskriven, kort inpå sin död, arbetade han för Gällivare kommun. Han hade ett starkt socialt nätverk genom sina två kompisar Annikka Lundmark och Linda Larsson, vars barn han var gudfar till.

Den 9 juni var sista gången någon pratade med Mikael. Linda Larsson ringde honom, men åkte inte dit på grund av pandemin och att Mikael hade lunginflammation. Efter detta fick varken vänner eller släktingar tag på Mikael på en vecka och valde därefter att kontakta polisen.

Fallet Mikael i Gällivare

Hittades död och kylen tom

Det var den 17 juni som Mikael hittades död på golvet i sin lägenhet. I hemmet var kylen tom och bostaden ostädad – trots att boendestöd skulle besöka honom fyra gånger i veckan.

– Jag litade på kommunen och nu söker vi svar på hur det här kunde hända. Vem bär ansvaret? Vad händer nu? Kan det hända igen, frågar sig Linda Larsson.

Får inga svar – kan inte börja sorgeprocessen

Exakt hur länge Mikael har legat död ensam är omöjligt att säga. Enligt hans vänner och släktingar är sista beviset för att han varit vid liv från den 9 juni då han hade han hämtat ut post.

Mikaels närstående får inga svar från kommunen och vittnar om en otrolig frustration.

– Vi har ringt och försökt förklara hur hårt det här har tagit på alla. Hur illa det är att en människa ska behöva ligga ensam död i flera dagar, säger Annikka Lundmark.

”Kan absolut förstå frustrationen”

Till SVT vill kommunen inte kommentera det enskilda ärendet.

– Jag kan absolut förstå frustrationen. Men vi kan aldrig gå ut och berätta någonting om enskilda personer eller ärenden. Nästan oavsett vem det är som frågar, säger socialchefen Annette Viksten Åhl.

I klippet får du se bilder på Mikael som beskrivs som en varm och humoristisk gudfar och vän – och de anhöriga som inte kan börja sin sorgeprocess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Mikael i Gällivare

Mer i ämnet