Piteå kommun tvingas införa begränsade öppettider på förskolor och fritidshem på grund av hög sjukfrånvaro. Foto: TT/Håkon Mosvold Larsen

Hälften av personalen är sjuk på vissa skolor och förskolor i Piteå

Uppdaterad
Publicerad

Personalsituationen är mycket ansträngd vid flera skolor och förskolor i Piteå kommun. Många elever är också sjuka. Nu begränsas öppettiderna på förskolor och fritidshem på grund av det extrema läget.

– Trots omfördelningar mellan avdelningar och enheter har vi inte nog med personal som kan täcka upp den stora frånvaron, säger Malin Westling, skolchef Piteå kommun.

Öppettiderna på förskola och fritidshem begränsas till klockan 07.00 – 16.30 och gäller fram till och med 11 februari, men kan förlängas.

Coronaviruset i Norrbotten

– I förskolan har vi just nu en personalfrånvaro mellan 25–69 procent på olika enheter. Det här påverkar naturligtvis alla våra verksamheter och vi kan med kort varsel behöva ställa om på fler ställen, säger Malin Westling.

Distansundervisning för flera klasser

I grundskolan har klasser tillfälligt fått stängas ner på grund av hög frånvaro och både inom grundskolan och gymnasiet har flera klasser gått över till distansundervisning. Under veckan har det rapporterats in 517 fall av covid-19 i verksamheterna bland såväl barn, elever som personal.

–  Utöver de konstaterade fallen av covid-19 är många hemma i familjekarantän eller i väntan på provsvar. Vi har till exempel en elevfrånvaro i grundskolan som ligger mellan 19–47 procent på olika skolenheter och personalfrånvaron varierar mellan 15–50 procent, säger skolchefen Malin Westling.

Barn skickas hem från skola på grund av covidutbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet