Nästan hälften av all personal sjuka på förskola i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Covid-19-smittan slår hårt mot förskolorna i Luleå. På Ängens förskola är nu sju av sexton förskollärare sjukskrivna och rektorn Åsa Snäll befarar att det ska bli värre.

– I morgon har jag antingen sju eller ännu färre av personalen på plats, säger hon.

Åsa Snäll har vädjat till föräldrarna att stanna hemma med sina barn om de kan. Bara barn till föräldrarna med samhällsviktiga jobb och barn med särskilda behov får nu gå på förskolan. Så under tisdagen var det tio av nittio barn på plats.

Flera förskolor drabbade

Ängens förskola på Hertsön är långt ifrån den enda verksamheten som drabbats hårt av smittspridningen. Det finns fler förskolor där 40 procent av personalen är sjuka.

Coronaviruset i Norrbotten

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt har varnat för att rekordsmittan kommer att hålla i sig ett tag till och på förskolorna får man ta en dag i taget.

– Det är jättetrist att möta föräldrarna som måste planera om sin dag då de nu inte får lämna sina barn på förskolan. Det är jättetråkigt, säger rektor Åsa Snäll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet