Foto: Nellie Andersson/SVT

LTU-studenter hjälper elever med matematikfrågor på distans

Uppdaterad
Publicerad

LTU-studenten Alexander Jenhall är en av flera studenter om på grund av coronaviruset hjälper elever online med olika matematikuppgifter.

Sedan flera skolor håller stängt i landet på grund av det nya coronaviruset verkar trycket på hjälp med matematikproblem vara högt. Några studenter vid Kungliga tekniska högskolan, KTH, tog initiativet till att starta en grupp för gratis mattehjälp online, där elever som sitter hemma och studerar kan få hjälp av studenter från olika universitet i landet. Drygt en vecka efter gruppens uppstart har den omkring 27 000 medlemmar på Facebook.  

– Det spred sig ganska snabbt och många tyckte att det var ett kul initiativ, säger William Agnér, pressansvarig för gruppen.

Coronaviruset i Norrbotten

Många har visat intresse

Enligt William Agnér är det omkring 2000 personer som visat intresse för att hjälpa till med att svara på olika mattematikproblem. Utöver studenter från en rad olika universitet finns det också lärare och föräldrar som hjälper till.

En av de så kallade ”hjälparna” Alexander Jenhall som studerar civilingenjörsprogrammet Industriell ekonomi vid Luleå tekniska universitet, LTU. Han menar att det är roligt att kunna hjälpa andra.  

– Det är inte alla som har möjlighet hemifrån eller har så lätt för matte och då kan man hjälpa någon att förstå vad man själv kanske tycker är enkelt.

”Lägger man en kvart och hjälper någon så räcker det för den dagen”

Mattefrågorna ställs i ett chattprogram och den av de frivilliga som känner att den kan hjälpa till skickar då ett svar till frågeställaren. För Alexander Jenhall var det självklart att han ville vara med och hjälpa till när han såg initiativet.  

– Det tar så lite tid. Lägger man en kvart och hjälper någon så räcker det för den dagen. Ju fler man är desto mindre tid behöver man lägga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet