Anders kör resenärer till Kiruna efter Nextjets konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Efter flygbolagets Nextjets konkurs står Gällivare utan flygtrafik. Lösningen är transfertrafik med buss som transporterar passagerare till Kiruna. Uppfattningen från resenärerna själva är att det är en bra lösning.

När Nextjet gick i konkurs stoppades allt passagerarflyg på Gällivare flygplats. Först i september bedömer Trafikverket att flygtrafiken på Gällivare flygplats är igång igen och under tiden får passagerarna åka buss de 122 kilometrarna till och från Kiruna flygplats.

– Läget är som det är, det får man finna sig i, men busstransfer är en bra lösning tills flyget går igen, säger Anders Krook, flygresenär.

Billigare än skjuts

Tidtabellen är anpassad till flygets avgångar och ankomster på Kiruna flygplats. Turerna är anropsstyrd, kostnaden 100 kronor enkel resa.

– Om busstransfern inte gick hade man fått be en anhörig att skjutsa till en kostnad på 400 kronor för bränslet, säger Anders Krook.

Chauffören Anders Olsson menar att bussen är uppskattad av flygresenärerna.

– Nu ska jag vänta här tills ett flyg landar så tar jag resenärer tillbaka till Gällivare, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.