Sara Bruun, ordförande för Socialdemokraterna i Boden. Foto: SVT

”Han ska ta sitt ansvar – och lämna sina politiska uppdrag”

Publicerad

Bodens kommunalråd Inge Andersson är utesluten ur Socialdemokraterna – men lämnar inte sina politiska uppdrag.
– Vår linje i det hela är att han ska ta sitt ansvar. Att han länge inte är medlem i vårt parti och att han ska lämna sina politiska uppdrag, säger Sara Bruun, ordförande för (S) i Boden.

Det har stormat ordentligt inom Socialdemokraterna i Boden den senaste tiden. Kommunalrådet Inge Andersson lämnade partiet för att starta ett eget parti – ”Aktiv samling – Bodenalternativet” – tillsammans med kristdemokraten Anders Pettersson.

Bakgrunden till beslutet var att han inte fanns med bland de 70 namn som nominerats till nästa valperiod.

”En viktig markering”

Och nu är kommunalrådet utesluten ur Socialdemokraterna. Sara Bruun, ordförande för (S) i Boden, berättar att det är skönt att beslutet har tagits.

– Det är en viktig markering – man kan inte sätta sig på ett annats partis lista och sedan kalla sig socialdemokrat. Vi vill sätta punkt för det här och fokusera på vår valrörelse.

Hur har det här påverkat er som parti?

– Det påverkar oss såvida att vi tidigare har haft 19 mandat i fullmäktige, men nu har vi bara 18 mandat. Vi är en koalition med fyra andra partier och tillsammans har vi haft majoritet – och det har vi inte nu. Så det är klart att det påverkar oss och det får konsekvenser när vi till exempel ska gå till omröstningar i fullmäktige. För oss är det en allvarlig situation.

”Han ska ta sitt ansvar”

Inge Andersson har dock uppgett till P4 Norrbotten att kommer fortsätta med sina politiska uppdrag i kommunen.

– När man sitter som kommunstyrelsens ordförande är man vald av fullmäktige – och det är bara fullmäktige som kan avsätta en person. Inge (Andersson) sitter i dag som kommunstyrelsens ordförande som politisk vilde – han sitter inte där för Socialdemokraterna. Vår linje i det hela är att han ska ta sitt ansvar. Att han inte länge är medlem i vårt parti och att han ska lämna sina politiska uppdrag.

Socialdemokraterna kommer diskutera frågan vidare på kommande styrelse- och medlemsmöten.

– Vi kommer diskutera vilka möjligheter vi har. Det vi behöver titta på är vilka möjligheter som kommunallagen ger oss eftersom det handlar om att på fullmäktige fatta något beslut – och då är vi beroende av andra partier. Vi har inte egen majoritet, säger Bruun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer