I Haparanda finns det ett förslag på att ta in konsulten bakom den hårt kritiserade skolmetoden som testats i Kalix. Foto: Kallestad, Gorm

Haparanda utreder att införa samma kritiserade pedagogik som Kalix

Uppdaterad
Publicerad

I Haparanda finns det ett förslag om att ta in den konsult vars metod, där vuxna kan hålla fast barn, mött hård kritik efter att den införts i skolorna i Kalix.

På det senaste nämndemötet den 6 september föreslog tjänstemännen i Haparanda att ta in konsulten Susanne Norman från Skolkonsulterna AB, vars metod hårt kritiserats.

Vill veta mer

Nämndens beslut blev dock en återremiss.

– Vi bestämde att vi behövde få veta mer, både vad gäller kostnader och innehåll, säger Per Eriksson (S), barn- och ungdomsnämndens ordförande i Haparanda.

Föräldrar till barn med NPF-diagnoser i Kalix har på sociala medier vittnat om att deras barn bland annat utsatts för fasthållning i skolan efter att metoden införts.

”Finns en stor oro”

Kalix kommun beslutade därefter på måndagen att pausa och utreda arbetsmetoden.

– Nu finns det en stor oro kring den här arbetsformen och vi kommer definitivt att avvakta Kalix kommuns utredning innan vi fattar beslut, säger Per Eriksson.

Ungefärlig beräkning på konsultkostnader för insatser i Haparanda landar på cirka 3 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.