Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Projektledaren Dan Mella på årets sista flugfiske efter gädda. Foto: SVT

Här hugger gäddan i 70 kilometer i timmen

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt projekt ska lyfta sportfisketurismen i Kirunaområdet. Och framför allt ska turistföretagen lära sig potentialen i gäddfiske. Vi följde med projektledaren Dan Mella på årets sista flugfiske efter gädda och det blev napp nästan direkt.

Sedan ett år har Dan Mella jobbat med projektet i turistorganisationen Kiruna-Lapplands regi och det har handlar om att få fler företag att satsa på sportfisketurism.

Han förutspår att gäddfisket kommer att vara det som företagen kommer att slå igenom på riktigt med.

– Här uppe ser ofta gäddan som en skräpfisk och jag har själv tillhört den kategorin. Men jag har radikalt ändrat uppfattning, Den attackerar flugan med en fart på 70 kilometer i timmen med 700 tänder. Det är ju predatorn nummer ett, säger han.

Vill ändra inriktning hos fisketuristföretagen

Enligt Dan Mella omsätter sportfiske på gädda tio gånger mer än vad sportfiske på öring, röding och harr gör tillsammans i Europa. Det är den insikten som gör att han vill ändra inriktning hos många fisketuristföretag.

De sportfiskare som kommer till Kirunaområdet idag kommer från Sverige och övriga Norden. De hämtas upp på flygplatsen eller tågstationen och spenderar nästa bara pengarna på helikopterturen ut i fjällvärlden.

Projektet handlar om att få hit turister från mellersta och södra Europa som är redo att betala bra för en helhetsupplevelse. De vill framför allt ha guider med sig, vilket enligt Dan Mella är kutym i övriga Europa.

– Vi har kunskapen och vi har vatten, det är en bra kombination för att få hit italienare, fransmän, belgare och holländare, säger han,

Och visst nappar det.

Kolla bara klippet här ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer