Här hyllas hjälteinsatsen

Uppdaterad
Publicerad

Johan Drugge var en av dem som var med och räddade den kvinna som tände eld på sig själv på Sunderby sjukhus. I dag hyllades han av landstinget och räddningstjänsten.

Johan Drugge jobbar till vardags med att utbilda människor i första hjälpen. Den fjärde maj i år satt han och åt lunch i sjukhusets restaurang när han plötsligt hörde ett skrik. Vilket han inte reagerade särskilt mycket på då det kan förekomma skrik på sjukhus. Men när hans lunchsällskap Veronica plötsligt sa: ”hon brinner!” blev det ett annat läge.

– Jag bara sprang dit på en gång och såg två stycken som försökte släcka henne med jackor och filtar. Så jag sprang in i köket istället och fick hjälp av kökspersonalen där för att få ut vatten för att kunna kyla ned henne, berättar han.

Brännskadad kvinna på Sunderby sjukhus

10-tal personer hjälpte till

En insats som Johan Drugges är vad landstinget och räddningstjänsten idag ville hylla med blommor, present och diplom. Totalt handlar det om ett tiotal personer som var med och på något vis hjälpte till att rädda den 28-åriga kvinnan. Syftet var att visa tacksamhet för privatpersoner och personalens snabba insatser som både räddade kvinnans liv men även stoppade en eventuell spridning av branden.

Vårdas i Uppsala

Det var strax efter lunch den fjärde maj som en asylsökande kvinna hällde någon form av brandfarlig vätska över sig själv och tände på. Kvinnan fick 30 procentiga brännskador och livshotande skador.

Hur mår kvinnan idag?

– Enligt de uppgifter vi har är hennes tillstånd stabilt och hon är fortfarande inlagd på det akademiska sjukhuset i Uppsala, säger Pär Vågström, biträdande närsjukvårdschef på Sunderby sjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brännskadad kvinna på Sunderby sjukhus

Mer i ämnet