Foto: TT

Brännskadad kvinna asylsökande

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinna som igår tände eld  på sig själv på Sunderby sjukhus är asylsökande och inskriven i Migrationsverkets mottagningssystem i Boden.

Kvinnan ligger nu med mycket allvarliga skador på Akademiska sjukhuset i Uppsala, där hennes tillstånd är allvarligt, men stabilt.

Ann-Gerd Malmström, enhetschef på Migrationsverket i Boden:

Brännskadad kvinna på Sunderby sjukhus

-Det är en fruktansvärd tragedi det som har hänt, säger Ann-Gerd Malmström, enhetschef på Migrationsverket i Boden.  Det är svårt för oss att säga vad som styrt henne att göra det här.

I övrigt vill Migrationsverket inte säga någonting om det som hänt. Detta på grund av sekretess.

Gör Migrationsverket något nu med anledning av händelsen?

-Det kan jag inte uttala mig om, säger Ann-Gerd Malmström.

Det var igår som kvinnan gick in på sjukhusets toalett, hällde någon form av vätska över sig, tände på och sprang genom sjukhuskorridoren och fram till sjukhusets restaurang.

Polisen har inlett en brottsutredning och kvinnan är för närvarande misstänkt för allmänfarlig vårdslöshet.

Söker vittnen

Sunderby sjukhus söker nu kontakt med vittnen till den tragiska händelsen igår.

Det kan handla att man har behov av prata om händelsen och/eller att man var en av de som ingrep och försökte hjälpa till med släckningsarbetet och eventuellt fått några klädesplagg förstörda.

-Tveka inte att ta kontakt med undertecknad om du känner att du behöver stöd i din upplevelse, säger Per Wågström, biträdande närsjukvårdschef.

Vi kan erbjuda dig en samtalsparter via Sjukhuskyrkan. Vi vill också se till att du går så skadeslös som möjligt ur den tragiska och skrämmande händelsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brännskadad kvinna på Sunderby sjukhus

Mer i ämnet