Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med ner i Stadshusets källare när valsamordnaren Inger Fältros Lundgren visar upp valförberedelserna. Foto: Amanda Liikamaa/SVT

Förberedelserna inför valet i full gång i Luleå – följ med ner i Stadshusets källare

Publicerad
Val 2022Valresultat

Valet 2022 närmar sig och i en källare på Stadshuset i Luleå är det redan full förberedelse. Kommunen måste bland annat se till att valsedlarna skyddas för insyn.

Söndagen den 11 september 2022 är det valdag till riksdag, region- och kommunfullmäktige i Sverige.

Inger Fältros Lundgren, valsamordnare och kommunjurist vid Luleå kommun, visar upp förberedelsen inför valet i Luleå. Hyllorna i källaren på Stadshuset är fyllda med allt som kommer behövas. Exempelvis skyltar, valurnor, gummiband, sedelräknare och skärmar för att hindra insyn.

– Här har vi samlar ihop allt material som vi behöver för att kunna genomföra ett val, säger hon.

Valsedlar ska vara skyddade

Förberedelserna började redan i slutet av förra året. De har bland annat fått beställa insynsskydd som ska vara runt valsedlarna eftersom det är nytt inför det här valet.

– Det innebär att man måste placera valsedlarna så ingen annan väljare kan se när man står och gör sitt val.

Utökat valdistrikten i Luleå

Kommunen har även utökat valdistrikten och i år kommer det vara totalt 49 stycken. Det innebär att de ändrat om valdistriktindelningen.

– Det är jätteviktigt att man läser på sitt röstkort man får hem i brevlådan. Den ska man få i slutet på augusti, den 24:e. Så läs på röstkortet vilken vallokal man ska rösta i, så man går rätt, säger Inger Fältros Lundgren.

Följ med ner i källaren där valförberedelserna pågår för fullt i Luleå i videoklippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Följ dina lokala nyheter om valet i Norrbotten

Mer i ämnet