Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Just nu står Polarbröds enda fungerande ugn i Älvsbyn inne på Bagarmuseet. Här kan du grädda din egen mjukkaka i ugnen som snart är hundra år gammal. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Här bakas Polarkakan i Älvsbyn igen – i museets 100 år gamla ugn

Publicerad

Hela Polarbröds fabrik i Älvsbyn brann ner till grunden. Men i sommar bakas den klassiska polarkakan igen när Polarbröds bagerimuseum åter håller öppet för besökare. Och den gräddas i en ugn som byggdes på 1920-talet.

Förra sommaren höll man stängt, men när restriktionerna nu lättat kan museet åter ta emot besökare. Här berättas det om bygdens bagerinäring, Polarbröds historia och om det gamla bakhantverk som är bevarat sedan förra sekelskiftet.

– Här har egentligen historia skapats, det var här som grundaren till Polarbröd började baka det som kallades för Tioöreskakan som sedan döptes om till Polarkakan som är vår signaturprodukt, säger Elise Lundmark, orderadministratör på Polarbröd i Älvsbyn.

Polarbröds enda fungerande ugn i Älvsbyn

I byggnaden, som håller öppet för besökare i sommar, har tre generationer Bagar-Nilsson verkat och Tioöreskakan utvecklades redan på 1920-talet.

– Det är originalet och den enda i sitt slag välbevarade ugnen som finns i Sverige. Och den enda fungerade ugnen som Polarbröd har i Älvsbyn just nu, säger Elise Lundmark.

Kan baka sin egen mjukkaka

Hit kan man nu komma och baka sin egen mjukkaka och Bagerimuseet håller öppet fram till den 31 juli. Man kan även ta del av ett bildspel med information om uppbyggnaden av Polarbröds nya bageri.

I klippet hör du bagarbarnet Elisabeth Nilsson Singh berätta om hur museet kom till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Branden på Polarbröd i Älvsbyn

Mer i ämnet