Här släpps mårdhunden ut ur buren – för att avslöja sina artfränder.

Här släpps mårdhunden ut – ska förråda artfränder

Uppdaterad
Publicerad

Kastrerade mårdhundar utrustas med radiosändare och får sedan söka av länet i jakt på en partner som kan avlivas.

Dom steriliserade mårdhundarna har köpts in från Finland och släpps nu  ut i de Norrbottniska skogarna för att kunna locka fram de vilda individerna som sedan kan avlivas. Ett grymt sätt kan tyckas, men viktigt för att kunna behålla den svenska faunan.

Utrustas med radiosändare

Och det är mårdhundar som är allra bäst på att hitta andra mårdhundar. Under några år har mårdhundsprojektet använt sig av kastrerade individer utrustade med radiosändare som sedan fått söka av länet i jakt på en partner.

– En mårdhunds biologi bygger på att den ska vara i ett livslångt parförhållande så den går en till två mil per natt med ett enda syfte. Att hitta en annan mårdhund, säger P-A Åhlen som är projektledare för mårdhundprojektet.

Kan få allvarliga konsekvenser

En okontrollerad spridning av mårdhunden kan få allvarliga konsekvenser för både natur och människor. Arten som invandrat från asien kan både sprida sjukdomar och hota balansen i naturen.

– Den är inte ett hot idag men om vi låter populationen växa och nå syd, mellansverige och Norge så är den ett stort hot mot biologisk mångfall, förklarar P-A Åhlen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.