Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aitikgruvan i Gällivare byggs ut – hör när den första och historiska salvan sprängs. Foto: Hans Sternlund/SVT

Här sprängs första salvan i nya Aitikgruvan – E10 stängs av

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 19:50 på tisdagskvällarna kommer bommarna att fällas ned vid E10 strax söder om Gällivare. Sedan är det bara att vänta på knallen.

SVT var på plats vid vägkanten vid det första historiska tillfället.

Boliden Aitik har fått möblera om en del i området inför brytningsstarten av det så kallade Liikavaarafältet. Först har tre byar, Liikavaara, Sakavaara och Laurajärvi fått tömmas.

Därefter har Trafikverket dragit om tre kilometer av väg E10 för att komma längre från gruvfältet. Men det räcker inte som skyddsåtgärd.

Gruvbrytning i Norrbotten

Stängs av varje tisdag i sex år

Varje tisdagkväll klockan åtta när man spränger i det nya gruvområdet kommer E10 att behöva stängas för trafik under en dryg kvart vid det som en gång var Liikavaara by.

Så kommer det att vara så länge man bryter på platsen – beräknat idag fram till år 2030.

I klippet lyssnar vi in den första sprängningen på plats vid vägbommarna och får veta hur Boliden har tänkt kring säkerheten vid akuta utryckningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Norrbotten

Mer i ämnet