Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
E10 måste flyttas när gruvan i Aitik expanderar Foto: Teuvo Palomäki/SVT

E10 måste flyttas när gruva i Gällivare expanderar

Publicerad

Inom kort kommer Trafikverket att påbörja ombyggnationen av E10 vid Liikavaara i Gällivare kommun. Det är cirka tre kilometer väg som får ny sträckning på grund av att Boliden tänker utöka dagbrottsgruvan i Aitik. Även tre byar har tömts på invånare – trots att gruvan har en livslängd på cirka åtta år.

Den nya sträckningen kommer precis som nuvarande sträckning att påverkas av sprängningar och stängas av när sprängningarna sker.

Thomas Winnberg räddningschef i Gällivare, berättar att konsekvensen för trafiken blir liten då avstängningen av E10 kommer att ske en till två gånger per vecka och samordnas med Boliden.

I samband med att Aitik utökar sin verksamhet har även tre byar tömts på invånare – trots att gruvan bara har en livslängd på cirka 8 år.

Vägen klar nästa år

Kostnaden blir cirka 45 miljoner kronor och finansieras av Boliden till 80 procent. Eftersom vägen förbereds för 2+1 körfält finansierar Trafikverket standardökningen med 20 procent.

Byggstart planeras till 2022 och vägen ska vara klart 2023.

I klippet berättar räddningschefen vilka lösningar som krävs för att inte framkomligheten ska hindras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Norrbotten

Mer i ämnet