Nu är det klart för gruvbrytning i Liikavaara. I och med det kommer Bolidens verksamhet i Aitik växa med ett nytt dagbrott. Foto: SVT

Efter Högsta domstolens nej – klart för gruvbrytning i Liikavaara

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen ger nu Boliden slutligt klartecken att bryta malm och gråberg i Liikavaara vid Aitikgruvan i Gällivare.

Naturskyddsföreningen och Gällivare skogssameby fick inte prövningstillstånd.

Det var sista chansen att överklaga beslutet att bevilja gruvbrytning i ett dagbrott i Liikavaara vid Aitikgruvan utanför Gällivare, men högsta domstolen nobbade Naturskyddsföreningen i Norrbotten, Gällivare skogssameby och tre andra överklaganden.

Det blev inget prövningstillstånd, det blev i stället ett slutligt klartecken för brytning.

Gruvbrytning i Norrbotten

”Allt blir till gruva”

Enligt Aitiks beräkningar skulle gruvbrytningen kunna pågå i åtta år och dagbrottet blir en kilometer långt, 500 meter brett och 200 meter djupt.

Drygt 40 fastighetsägare i Liikavaara och närliggande byar berörs och de flesta av dem måste flytta på grund av gruvbrytningen.

Katarina Sundelins släkt har bott på gården i Sakajärvi i fem generationer, men det är slut med det nu.

-  Allt vi har ägt blir till gruva eller gruvområde, har hon uppgivet sagt till SVT Norrbotten tidigare.

Då kan man börja bryta

Men på Boliden är det stor glädje över HD:s beslut att inte bevilja prövningstillstånd.

– Det är klart att vi är glada över beskedet. Nu kan vi gå vidare och börja förbereda oss att ta Liikavaarafyndigheten i bruk och utnyttja den koppar som finns i marken där, säger Klas Nilsson, Bolidens kommunikationsdirektör.

När kan det tänkas bli?

– Det tar nog något år innan vi är igång med det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Norrbotten

Mer i ämnet