Här fångas den mordmisstänkte mannen på butikens övervakningskamera. I handen har han den yxa han misstänks ha stulit. Foto: Polisens förundersökning

Här stjäl misstänkte mördaren yxa på bensinstation

Uppdaterad
Publicerad

Den yxa som misstänks ha använts i samband med mordet på den 40-årige mannen stals från en bensinmack i Kalix. Och det var bland annat efter ett tips från en uppmärksam bensinmacksanställd som polisen lyckades identifiera den nu misstänkte mördaren.

Det var den 24 oktober som en hundägare gjorde det makabra fyndet av kroppsdelar längs strandpromenaden i Kalix. Bara två dagar efter greps och anhölls en man i 50-årsåldern misstänkt för mord och det var bland annat tack vare tips från en anställd på en bensinmack i Kalix.

Läste i media

Det var när en anställd på en bensinmack i Kalix läste i media om det misstänkta styckmordet och att offret var östeuropé som han kontaktade polisen. I ett förhör med polisen bara två dagar efter det misstänkta mordet berättar den butiksanställde om en man som kommit in på bensinmacken och köpt två öl.

Misstänkt mord i Kalix

Verkade ”halvskum”

Han tyckte att mannen verkade ”halvskum” och hade tänkt på det inträffade sedan dess. Efter att ha gått igenom butikens egen kameraövervakning kunde han se att mannen stulit en yxa genom att stoppa in den innanför jackan. Därefter tog han två öl för vilka han betalade kontant.

Polisen har senare kunnat konstatera att den yxa som stals på bensinmacken överensstämmer med den som hittades intill likdelarna i älven.

Nödvärn

Den nu mordmisstänkte 50-åringen har i polisförhör erkänt att han stulit yxan för att eventuellt kunna försvara sig mot den nu mördade mannen som han beskriver som ”aggressiv och våldsam”. Han berättar att han förvarade den i en byrålåda. Den 24 oktober ska 40-åringen attackerat 50-åringen med kniv som då ska ha slagit yxan i huvudet på honom i självförsvar. ”Jag erkänner att jag mördat en person på grund av nödvärn” säger 50-åringen i ett förhör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Kalix

Mer i ämnet