Flygplatsen i Gällivare har utsatts för sabotage.

Hård vind stoppar flyg – nu ska flygplatsen byggas ut

Publicerad

Under en längre tid har flygplan inte kunnat landa på Gällivare flygplats när det blåst hårda vindar från ena hållet. Men nu satsar kommunen 25 miljoner kronor för att komma tillrätta med problemet.

Hårda vindar från ena hållet och dålig sikt omöjliggör i nuläget vissa flygplan att landa på Gällivare flygplats, något som gjort att plan tvingats vända eller stanna kvar i Arvidsjaur. Ett problem för såväl Gällivarebor som för turister och företag.

Men nu satsar kommunstyrelsen i Gällivare 25 miljoner kronor på att förlänga banan och köpa in nya tekniska hjälpmedel som innebär att flygplan kommer att kunna landa från bägge hållen även om det är hårda vindar och dålig sikt. Det handlar om 15 miljoner kronor år 2020 och 10 miljoner år 2021.

– När den här satsningen är klar år 2021 så innebär det att flygplan kan landa från bägge hållen på flygplatsen med moderna tekniska hjälpmedel säger Lars Alriksson (M) kommunstyrelsens ordförande i Gällivare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer