Marleénes 22-årige son tog sitt liv – privatperson meddelade dödsbeskedet

Uppdaterad
Publicerad

När Marleéne Otmalms 22-årige son Gustav begick självmord upplevde hon att samhällsstödet inte fungerade. Nu vill hon att Luleå kommun ska bli bättre på sitt arbete kring att förebygga självmord.

– Jag var så i chock att jag bara skrek och ramlade ihop utanför i snön. Då kom stuggrannarna springande och hjälpte till så familjen kom hem. Sedan drog allting igång, säger Marleéne Otmalm.

För ett år sen förlorade Marleéne Otmalm sin 22-årige son Gustav Otmalm. Hon fick beskedet via ett telefonsamtal av en privatperson. Efter beskedet tvingades hon ringa runt i tre timmar för att få ett svar på vad som hänt, var hans kropp låg och om familjen kunde träffa Gustav. Men varken Sunderby sjukhus, polisen eller Luleå kommun hade något svar – istället fick hon information från en begravningsentreprenör. Vilket har satt djupa spår.

– Man ska inte behöva rikta ilska mot sådana saker när ens barn har tagit sitt liv. Det ska finnas en manual och jag förstår inte varför det inte finns.

Vill att kommunen blir bättre på att förebygga självmord

Marleéne Otmalm anser att Luleå kommun måste bli bättre på att förebygga självmord. Därför har hon skrivit ett medborgarförslag till kommunen där hon trycker extra mycket på fyra punkter:

* En tydlig handlingsplan

* Utse en samordnare som bjuder in berörda aktörer

* En rimlig budget

* Följa upp detta och sedan utvärdera

Luleå kommun säger i ett svar till SVT Nyheter Norrbotten att man redan har en handlingsplan kring att förebygga självmord. Kommunen har också avsatt pengar och låtit runt 400 personer utbilda sig i ämnet för att öka kompetensen.

Kan kommunen bli bättre när det kommer till att förebygga självmord?

– Ja, det tycker vi ju att vi kan bli. Det är därför vi har avsatt medel för det här och satsar på det, säger Helena Muotka, områdeschef för socialpsykiatrin och öppenvården i Luleå kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.