– Vi har ett långsiktigt mål på nollvision för självmord, säger Helena Muotka, områdeschef för socialpsykiatrin och öppenvården i Luleå kommun. Foto: SVT

Luleå kommun om att förebygga självmord: Vi satsar på det här

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun har under hösten 2018 avsatt medel för att satsa mer på förebyggande insatser för självmord. Kommunen har även utbildat runt 400 medarbetare för att höja deras kompetens.

– Det finns en länsgemensam handlingsplan mellan Norrbottens kommuner och regionen. Där är ett långsiktigt mål nollvision mot självmord. Utifrån den handlingsplanen har Luleå kommun sedan gjort en lokal plan för att nå målet med en nollvision, säger Helena Muotka, områdeschef för socialpsykiatrin och öppenvården i Luleå kommun.

Utbildning av personal

Enligt Helena Muotka har kommunen bland annat kommit fram till att man behöver kompetensförhöjning inom området. Därför har man låtit runt 400 medarbetare få utbilda sig med hjälp av heldagsföreläsningar med psykiatrikern Birgitta Johansson Huuva. Förutom grundutbildningen ska vissa medarbetare få en djupare utbildning.

– Vi ska också uppdatera den lokala handlingsplanen och nu håller vi på att arbeta fram vad vi ska göra 2019, förutom fördjupningsutbildningarna som redan är påbörjade.

”Vi satsar på det här”

Mamman Marleéne Otmalm i Luleå förlorade sin 22-årige son Gustav för ett år sedan när han en dag tog sitt liv. Enligt Marleéne Otmalm var kommunen, vården och polisens agerande under all kritik då en privatperson ringde och berättade om Gustavs död. Därefter tvingades hon ringa runt i drygt tre timmar innan hon fick det fruktansvärda beskedet bekräftat – av en begravningsentreprenör.

Kan kommunen bli bättre i sitt arbete kring att förebygga självmord?

– Det tycker vi. Det är därför vi satsar på det här och har avsatt medel till exempel. Hela syftet med satsningen är att kunna hjälpa och undvika och förebygga självmord, säger Helena Muotka, områdeschef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.