Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur Hertsöprofilen Gustav Uusihannu och flera andra boende i området ser på alla investeringar. Foto: Linnéa Lindmark/SVT

Hertsöprofilen: Utanförskap utan miljardsatsningarna

Publicerad

Hertsöbon Gustav Uusihannu har i många år varit engagerad i barn och unga i bostadsområdet. Han tror att det hade kunnat bli ett utanförskapsområde utan de pågående satsningarna.

– Lyftet är rättvist och behövligt, säger han.

Ny skola, nytt badhus, 2 000 nya bostäder, och industrietableringar med många arbetstillfällen. Det sker nu miljardinvesteringar på Hertsön i Luleå.

Sedan området byggdes på 70-talet har det skett få större investeringar. Att det nu händer saker är alla Hertsöbor SVT pratat med glada över.

Industriboomen i norr

– Hade man inte sett något bra vid horisonten så hade det kunnat bli ett område som vissa väljer att flytta ifrån eller till för att man måste. Det är farligt med sådana områden, säger Hertsöprofilen Gustav Uusihannu, som tidigare haft ett engagemang i Socialdemokraterna.

I klippet hör du Hertsöbor om hur de ser på allt som händer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet