En av brukarna hittades på en toalett efter fem timmar utan uppsikt. Den andra ute på ett tak. Genrebild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hittades ensam på äldreboendets tak i Luleå – en annan glömdes bort i flera timmar

Publicerad

Socialförvaltningen i Luleå har utrett två ärenden enligt lex Sarah. Efter timmar utan uppsikt hittades en brukare på en toalett – och i det andra fallet hittades en brukare ute på ett tak. Nu ska Inspektionen för vård och omsorg (IVO) granska händelserna.

Den ena händelsen inträffade på Kronans äldreboende i Luleå. Brukaren lämnades vid 19-tiden på kvällen utan möjlighet att larma. Personen fick inte heller sin planerade medicin en timme senare.

Inte heller vid skiftbytet vid 21-tiden samma kväll fick inkommande personal vetskap om brukaren.

– Det är allvarligt att brukaren utsatts för det lidande händelsen medfört. Vi kan konstatera att det har brustit i hanteringen av rutinerna på flera punkter, säger Monika Forsberg, verksamhetschef, i ett pressmeddelande.

Det tog fem timmar innan brukaren hittades på en toalett. Utredningen har lett till att en ny rutin tagits fram vid skiftbyten samt att personal stämmer av att man säkerställt omvårdnad, medicin, larm med mera.

Hittades på taket

Den andra händelsen inträffade på Ingridshem i Gammelstad. En brukare hade tagit sig ut på ett tak genom en olåst balkongdörr. Personen hittades oskadd av personal  som fick hjälpa brukaren ned från taket.

”Utredningen har medfört att en ny rutin och arbetsordning tagits fram. Bland annat att alla balkongdörrar ska vara låsta samt att brukaren i det här fallet alltid ska ha personal med sig vid vistelse på balkongen”, skriver Luleå kommun på sin hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer