Hockeykonflikt i Kiruna

Publicerad

Det snackas ishockey mitt på sommaren i Kiruna. Anledningen är att ett ungdomslag har valt att gå från Kiruna IF ungdom till nystartade Kiruna AIF.

Det började med att Kiruna AIF startade upp ett A-lag i ishockey igen förra året efter att verksamheten har varit nedlagd sen 1988.  Nu har snacket spätts på när ett U-16 lag gick från Kiruna IF ungdom till Kiruna AIF.

– Det stämmer att de har kommit från Kiruna IF ungdom. De kom till oss och frågade om de fick spela för oss, vi är ju en allmän förening så vi hälsade dem välkomna säger Tomas Huru ordförande i Kiruna AIF.

– Vi har fått en förklaring av föräldrarna att orsaken till att laget vill lämna oss är att de vill satsa på att spela U-16 elit, men klubben vill inte elitsatsa säger Sakari Alanko ordförande i Kiruna IF ungdom.

Två föreningar skapar oro

Den här utvecklingen oroar många, de menar att varken de ekonomiska resurserna inte räcker till eller att det inte finns tillräckligt många ungdomsspelare för att hålla igång två ishockeyföreningar i Kiruna.

– Jag tror inte att det blir ett problem, vi måste arbeta och kämpa för att få tillbaka ungdomar till ishockeyn så att de tycker att det är kul att spela ishockey, säger Tomas Huru, ordförande i Kiruna AIF.

– Just i dag finns det inte tillräckligt med spelare i åldrarna 13 till 16 år säger Sakari Alanko ordförande i Kiruna IF ungdom.

Konkurrens till döds

För 30 år sedan var ishockeyn i Kiruna i kris då var det två föreningar som konkurrerade ihjäl varandra. Då togs ett beslut att bilda en förening som skulle representera Kirunahockeyn. Senare så bildades även en ungdomsförening som blev Kiruna IF ungdom.

– Ekonomiskt var det katastrof det var två konkursmässiga föreningar, egentligen var det näringslivet som tvingade ihop en sammanslagning av föreningarna, säger Sakari Alanko ordförande i Kiruna IF ungdom.

– Jag ser snarare tvärtom, jag ser inte någon risk jag ser en möjlighet. Idrott är ju att man konkurrerar med varandra och spelar matcher mot varandra, efter matchen ska man givetvis vara vänner säger Tomas Huru ordförande i Kiruna AF.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer