Dömdes till dagsböter för olaga intrång på F21

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren 2015 greps aktivister efter att olovligt tagit sig in på F21 i samband med en flygövning. I dag hölls rättegången i Luleå och en av de åtalade var en äldre kvinna från Kiruna: ”Det är försvaret som har gjort intrång – inte vi”.

Det var den andra juni 2015 som ett tiotal fredsaktivister från flera nätverk, där ibland ofog, tog sig in på flygplatsen genom ett stängsel i närheten av Luleå airport för att protestera mot den pågående krigsövningen Arctic Challenge Exercis.

Aktivisterna greps och överlämnades till militärpolis. Under tisdagen hölls rättegången mot fyra av dem, alla kvinnor, däribland 74:åriga Edla Lantto från Kiruna, aktiv i ”Kvinnor för fred”.

– Jag har hållit på med det här i 30 år, så jag kände att jag måste göra någonting och det här tyckte jag var bra, berättar hon.

Handlade om nödvärn

Det var inte några direkt ångerfulla syndare som ställdes inför rätta för olaga intrång. Inför förhandlingarna rådde en rätt munter stämning och det rättsliga var snabbt avklarat eftersom de tilltalade medgav att de tagit sig in på området, men hävdade att det handlade om nödvärn.

Kammaråklagare Håkan Andersson ser det som en form av övertygelse från de tilltalades sida – vilket då betyder att kvinnorna erkänner gärningen, i det här fallet olaga intrång:

– De nekar ofta att de begått ett brott. För de ser det här som att de, på ett eller annat sätt, varit tvungna.

Ångrar inget

Och Edla Lantto ångrar inte tilltaget trots att hon nu döms till dagsböter:

– Det var det värt, för jag tänker att om det blir krig så förstör vi allt vi har. Så lite pengar kan jag offra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygövningen ACE

Mer i ämnet