Förskola i Kiruna fick evakueras efter hot

Publicerad

Lombolo förskola i Kiruna fick evakueras efter hot om skjutning. Hotet ska ha inkommit på det sociala mediet Jodel.

Hotet ska ha skrivits på en internetsida och polisen är på plats för initiala utredningsåtgärder. Biträdande förskolechef Conny Persson berättar att det kommit hot på det sociala mediet Jodel om en skjutning på Lombolo. Föräldrar ska ha sett hotet, tagit en skärmdump och sedan spridit det vidare till andra föräldrar och personal på förskolan.

Vidtagit åtgärder

– Vi har vidtagit åtgärder enligt försiktighetsprincipen. En polisanmälan är gjord och polisen analyserar materialet och återkommer till oss med en bedömning av läget. Polisen är på plats på förskolan och personal har startat telefonkedjor med vårdnadshavare, säger biträdande förskolechef Conny Persson.

Vid 12-tiden var polisen klara på platsen och en anmälan om olaga hot mot grupp upprättas.

Foto: SVT Design

Inga hot mot andra skolor

Flera rykten förekom under tisdagsförmiddagen, bland annat att fler skolor skulle ha hotats och utrymts, någonting som den biträdande förskolechefen dementerade.

– Det föreligger inte något hot mot andra förskolor och fritidshem i Kiruna kommun och de jobbar på som vanligt. Polisen jobbar också vidare med ärendet, säger Conny Persson.

Då öppnar förskolorna igen

Under onsdag eftermiddag kom beskedet att samtliga förskolor kommer att vara öppna som vanligt igen under torsdagen.

– Med den informationen vi hade på morgonen var det rätt beslut att stänga förskolorna i Lombolo och med det vi vet nu känns det tryggt att återvända till förskolan imorgon, säger Conny Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer