Hovrätten för övre Norrland i Umeå. Foto: Julia Hedlund, SVT

Hovrätten dömer tre män för mord i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten skärper tingsrättens dom mot de tre män som dödat en 29-årig man i en lägenhet i Kiruna och därefter dumpat kroppen i skogen i Parakka. Männen döms för mord till fängelse i 16 respektive 17 år.

De tre männen, 30, 38 och 39 år gamla, dömdes av tingsrätten i januari i år för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott, till fängelse 7 respektive 8 år. Två av männen dömdes också för brott mot griftefrid.

Åklagaren ville se männen dömda till 18-års fängelse för mord och brott mot griftefriden och överklagade domen. Även männen överklagade domen.

Misstänkt mord i Kiruna – kropp hittad i Parakka

Varit likgiltiga inför 29-åringens död

Hovrätten har i sin dom liksom tingsrätten kommit fram till att männen agerat tillsammans och i samförstånd och att de även insett att det förelegat en avsevärd risk för att 29-åringen skulle dö. De har utdelat kraftiga slag och sparkar mot 29-årings huvud och kropp samt utsatt honom för kvävande våld i form av att munnen försetts med en socka och tejpats samt avslutningsvis tagit ett armlås runt hans hals, vilket lett till döden.

Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten att det även är bevisat att männen varit likgiltiga inför 29-åringens död.

– Det är ställt utom rimligt tvivel att männen uppsåtligen dödat 29-åringen. Deras agerande är därför att bedöma som mord, säger hovrättspresident Erik Sundström.

Hovrätten är inte enig i sin dom.

Dödade mannen och dumpade kroppen

Det var i juli ifjol som de tre männen ska misshandlat och dödat mannen. Därefter ska kroppen ha transporterats och dumpats i skogen i Parakka.

Männen erkände misshandel och i något fall även vållande till annans död samt brott mot griftefriden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Kiruna – kropp hittad i Parakka

Mer i ämnet