De tre åtalade männen frikänns från mordet i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga tre misstänkta i det så kallade Parakkfallet frikänns från mord. De döms istället för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död. Två av dem döms även för brott mot griftefriden.

Det var i juli som tre män, 29, 37 och 38 år, misstänks ha misshandlat och mördat en 28-årig Kirunabo i en lägenhet i Kiruna.

Efter misshandeln ska männen ha gömt och tänt eld på kroppen i skogen utanför Parakka.

Misstänkt mord i Kiruna – kropp hittad i Parakka

Männen har erkänt misshandel och i något fall vållande till annans död samt brott mot griftefriden.

Åklagaren har menat att de tre männen agerat tillsammans och har yrkat på att samtliga ska dömas till 18 års fängelse för mord och brott mot griftefriden. I andra hand har man yrkat på att männen ska dömas för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.

I domen framkommer det att det finns omständigheter som talar emot att de tre männen varit likgiltiga inför 28-åringens död, och att det därför inte är styrkt att de tilltalade med uppsåt berövat honom livet.

Gällivare tingsrätt skriver även att männens motiv har varit att hämnas gamla av dem ”upplevda oförrätter”.

Två av männen, 37-åringen och 38-åringen, döms till 8 års fängelse för synnerligen grov misshandel, vållande till annans död och brott mot griftefriden.

Ser du det som ett misslyckande att de inte fälldes för mord?

– Nej, absolut inte. Det är en bedömningsfråga. Vi har fått fram allt som går att få fram i rättegången och under förundersökningen, jag har full förståelse för domstolens resonemang, säger Anna Bergström, vice chefsåklagare.

29-åringen frikänns från brott mot griftefriden och döms till 7 års fängelse. Tingsrätten menar att det inte är utrett att han annars varit med och hanterat kroppen på det sätt som åklagaren gjort gällande.

– Det kan jag också förstå. Han har varit med i väldigt liten mån, säger Anna Bergström.

37-åringens advokat Håkan Lundström ser både positivt och negativt på domen.

– Det är glädjande att min klient inte döms för mord, men det borde inte ha rubricerats som synnerligen grov misshandel. 8 år är en för hård påföljd, säger Håkan Lundström.

Parterna i målet har nu tre veckor på sig att överklaga domen.

– Jag kommer överlägga med min klient för att se hur vi går vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Kiruna – kropp hittad i Parakka

Mer i ämnet