Väntat beslut, enligt åklagare Henrik Wallin. Foto: SVT.

Högsta domstolen kommer inte pröva mordet i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Vid lunchtid under tisdagen kom beskedet att Högsta domstolen inte väljer att ta upp det fall där en 29-årig man i Kiruna mördades i augusti förra året och senare hittades i byn Parakka.

Åklagare Henrik Wallin bekräftar uppgiften om att fallet inte tas upp, något som Sveriges Radio P4 Norrbotten var först med att rapportera.

– Det var ett relativt väntat beslut, men man vet ju aldrig, säger Henrik Wallin.

Misstänkt mord i Kiruna – kropp hittad i Parakka

Dumpades i skogen i Parakka

Det var i juli ifjol som de tre männen ska misshandlat och dödat en 29-årig man. Därefter ska kroppen ha transporterats och dumpats i skogen i Parakka. I mars tidigare i år dömdes tre män, 30, 38 och 39 år gamla, för mord till 16 respektive 17 års fängelse av hovrätten.

Det innebar att hovrätten skärpte Gällivare tingsrätts dom som gällde synnerligen grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott.

– Det är ställt utom rimligt tvivel att männen uppsåtligen dödat 29-åringen. Deras agerande är därför att bedöma som mord, sa hovrättspresident Erik Sundström då.

Två av tre valde att överklaga

Hovrätten var inte enig i sin dom. Två av de dömda valde att överklaga, men nu väljer alltså Högsta domstolen att inte gå vidare med fallet.

– Det betyder att fallet nått vägs ände. Det har prövats i alla instanser. Om det inte är så att det av något skäl ansöks om resning, men då krävs något väldigt speciellt, till exempel att någon dömd inte alls ska ha varit inblandad. Jag räknar inte med några överraskningar, säger åklagare Henrik Wallin om beskedet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Kiruna – kropp hittad i Parakka

Mer i ämnet