Migrationsverket flyttar 275 asylsökande till Norrbotten från Dalarna. Foto: TT

Hundratals asylsökande måste flytta till Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals asylsökande familjer måste efter många år i Dalarna bryta upp och flytta till Norrbotten. Anledningen är att Migrationsverket beslutat att lägga ner verksamheten i Dalarna och därmed säga upp de tillfälliga bostadskontrakten.

Det är närmare 275 personer, både barn och vuxna, som får nya boenden på olika orter i Norrbotten. De kommer till länet med buss och de får ha med sig max 25 kilo packning var.

Migrationsverket: ”Vi välkomnar våra sökande”

Det är tillgången på bostäder som till stor del styr var de asylsökande kan få bostad.

Vad betyder det här för Migrationsverket i Boden?

– För Migrationsverket i Boden innebär det egentligen inget annat än att vi fortsätter jobba på som vanligt och välkomnar våra sökande, säger Frederik Abbemo, presskommunikatör vid Migrationsverket, som väljer att svara skriftligt på frågorna,.

Hundratals måste flytta

Migrationsverkets avveckling av bostäder sker över hela landet och antalet asylsökande minskar.

Antalet asylsökande minskar kraftigt, vilket betyder att Migrationsverket anpassar verksamheten över lag. Avvecklingen av bostäder sker i hela landet. I dag har vi cirka 15 000 boendeplatser i olika typer av bostäder, inkluderat kollektiva bostäder. Som en anpassning till ett minskat antal sökande räknar vi med att ha 10 400 boendeplatser vid årsskiftet, skriver Frederik Abbemo till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer