Advokat Jonas Westerlund Foto: SVT

Huvudmannens advokat: ”Det är blandade reaktioner”

Uppdaterad
Publicerad

Huvudmannens advokat Jonas Westerlund är överraskad över att hans klient dömdes till ett års fängelse. ”Det är svårt att vara glad när han döms till brott som han nekat till”, säger han.

Den huvudmisstänkte, 46-åringen, fälls för medhjälp till grovt jaktbrott, brott mot vapenlagen och grovt jaktbrott och döms till fängelse i ett år och fyra månader.

– Det är blandade reaktioner. Självklart är det glädjande att min klient frias till brott som han hela tiden nekats till men det är svårt att vara glad när han också döms för brott som han nekat till, säger advokat Jonas Westerlund.

Illegal rovdjursjakt

Åklagaren yrkade på ett flerårigt fängelsestraff.

– Jag tror att min klient är lättad över att det blev lägre straff än vad åklagaren yrkat på, säger han.

”Bevisningen håller inte”

Han åtalades för sex fall av grovt jaktbrott men frias där han var misstänkt för att ha dödad tre björnar och tre lodjur, samt anstiftan till grovt jaktbrott.

Är du överraskad att han inte fälldes för sex fall av grova jaktbrott?

– Nej, jag har hela tiden sagt att bevisningen inte håller. Jag är snarare överaskad att han döms till ett års fängelse.

Anledningen till att mannen friades på punkter för grovt jaktbrott var att bilder och filmer endast fanns som bevisning. Tingsrätten anser att det är bevisat att mannen har tagit bilderna men att det inte räcker för en fällande dom.

Kommer du att överklaga?

– Jag måste först läsa domen och ta ett snack med min klient innan vi bestämmer om vi ska gå vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Illegal rovdjursjakt

Mer i ämnet