Hyresvärden i Malmberget tog saken i egna händer och slängde ut en hyresgäst. Han skrev på väggen att hon var vräkt och vidtog en rad åtgärder som gör att värden stämplas som en av Sveriges värsta hyresvärdar. Foto: SVT

Tog bort hyresgästens ytterdörr – utsedd till värsta värden i landet

Uppdaterad
Publicerad

Det var under hösten 2017 som hyresvärden tog till de drastiska åtgärderna för att få hyresgästen att flytta ut ur lägenheten i Malmberget.

Men Hyresgästföreningen reagerade starkt på att det saknades ett officiellt beslut från hyresnämnden eller Kronofogdemyndigheten och menade att hyresvärden tog lagen i egna händer.

”Berövades sin bostad”

Hyresgästföreningen jurist Mikael Renqvist ansökte om speciell handräckning hos Kronofogdemyndigheten och fick bifall för det. I beslutet från våren 2018 står det så här om hyresvärden:

”Svaranden ska återställa sökandens besittning till lägenheten i fastigheten genom att återställa det som tagits bort. Han ska se till att lägenheten förses med låsbar lägenhetsdörr, med elström, med varmt och kallt vatten, med kylskåp och frysskåp och med spis och med värme.”

– Det är viktigt att man exempelvis kan låsa om sig oavsett väderlek, dels för sin egen säkerhet, dels för sin egendoms säkerhet. Kronofogden gav med sitt beslut hyresgästen rätt i sak och menade att hon berövats sin bostad på felaktiga grunder, säger Hyresgästföreningens jurist, Mikael Renqvist.

På svarta listan

Men trots det valde hon att lämna lägenheten och flytta till en annan adress i Malmberget.

– Det handlar om att hon var rädd för hyresvärden och att hon inte har något förtroende för honom, säger Mikael Renkvist.

Och som en konsekvens av det har Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra nyligen utsett hyresvärden till en av Sveriges värsta.

– Jag tycker att det är riktigt. Den här hyresvärden passar verkligen in på listan. Så här får man inte agera, säger Mikael Renqvist.

Hotar stämma tidningen

Men hyresvärden hänvisar till ett tidigare beslut av Kronofogden, som gav honom rätt till att säga upp avtalet och vräka hyresgästen.

Bland annat för att hon var skyldig ett antal månadshyror.

– Jag ska undersöka om jag kan stämma tidningen Hem & Hyra och kräva ett skadestånd för att de pekat ut mig med namn. På så sätt kan jag kanske få pengar och kompensera hyresbortfallet, säger hyresvärden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer