Hyrsjuksköterskor känner sig kompetenta och uppskattade Foto: SVT Arkiv

Undersökning: Hyrsjuksköterskor känner sig uppskattade

Uppdaterad
Publicerad

Inhyrda sjuksköterskor inom vården har djupintervjuats av forskare på Luleå tekniska universitet. Och intervjuerna visar att stafettpersonalen både känner sig uppskattade och kompetenta.

Djupintervjuerna är en del av en större studie där forskarna försöker ta reda på vad som händer med kunskap och utveckling när en arbetsplats är beroende av bemanningsanställda.

I den första delen av projektet har forskarna gjort en enkät med 100 hyrsköterskor och dessutom djupintervjuat 15. Studien visar att stafettlivet nästan alltid är självvalt.

Självvalt

– Ja, alla som vi pratat med har själva valt att arbeta som inhyrd. På det sättet skiljer sig de bemanningsanställda inom vården från andra, säger Anna Berg Jansson som tillsammans med Åsa Engström arbetar med det fyra år långaforskningsprojektet som heter ”Boost eller broms? Villkor för lärande och utveckling i samband med inhyrning i svensk sjukvård”.

Sjuksköterskorna som hyrs in upplever sig ofta uppskattade och kompetenta. De menar att de lär sig mycket av att byta arbetsplatser.

Men när det gäller mer formell vidareutbildning som kurser är det mer oklart vem som egentligen ska ta ansvar för den.

– Det är det företag som sjuksköterskorna är anställda av som ska sköta kompetensutvecklingen och arbetar de i eget företag måste de sköta det själva, säger regionrådet Glenn Berggård (V).

Saknar det långsiktiga

– Det finns väldigt olika förväntningar hos de bemanningsanställda. Hur mycket ska bemanningsföretaget stå för? Beställaren eller är det kanske ett eget ansvar? säger Anna Berg Jansson

Är det någon av de hyrsjuksköterskorna som du intervjuat som kan tänka sig att gå tillbaks som fast anställd?

– Nja, kanske inte så helt självklart. Det man kan sakna är det långsiktiga, att vara del av någonting.

Glenn Berggård ser ingen direkt kompetensskillnad mellan inhyrd och fast anställd personal, men tycker däremot att det är bättre för arbetsplatsen med fast personal.

– Överlag har jag uppfattat det som att det är mycket kompetenta individer som väl motsvarar legitimationskraven som man är anställd att jobba efter. Men för kontinuiteten på en arbetsplats och för det strategiska utvecklingsarbetet är det bättre med anställd personal än inhyrd.

* Totala kostnaden för inhyrd vårdpersonal beräknades till 1,3 miljarder kr för hela Sverige, andra kvartalet 2018.

* Samtliga landsting och regioner arbetar nu gemensamt för att nå ett oberoende av inhyrd personal inom hälso- och sjukvården senast den 1 januari 2019.

Källa: Sveriges kommuner och landsting

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer