Region Norrbotten erbjuder nu en kraftig löneökning till sjuksköterskor för att minska beroendet av hyrpersonal. Arkivbild. Arkivbild. Foto: TT

Sjuksköterskor erbjuds 30 000 kronor mer i årslön

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten gör en stor satsning för att minska beroendet av inhyrda sjuksköterskor. Nu erbjuds fast anställda sjuksköterskor 30 000 kronor mer i lön per år.

På nationell nivå ökar kostnaderna för inhyrd personal och Norrbotten är inget undantag. Tillsammans med alla regioner och landsting har Region Norrbotten som mål att bli oberoende av inhyrd personal.

Region Norrbotten har tidigare i år lanserat ”stanna-kvar-premien” för specialistläkare inom allmänmedicin.

– Nu lägger vi ytterligare ett förslag kopplat till arbetet med att minska beroendet av inhyrd personal, denna gång riktat till sjuksköterskor som arbetar på vårdavdelning i dygnet-runt-verksamhet och inom vissa specialiteter säger Maria Stenberg (S), regionstyrelsens ordförande.

2 500 kronor mer i månaden

För de sjuksköterskor som arbetar heltid på vårdavdelningar med dygnet runt verksamhet och vid akutmottagningar, föreslås att från och med 1 oktober 2018 införa ett lönetillägg på 2500 kr per månad.

Samtidigt föreslås även ett funktionstillägg på 2500 kr per månad för specialistsjuksköterskor som arbetar inom Anestesi, Operation och Intensivvård.

Idag ligger löneläget för en nyutbildad sjuksköterska från cirka 26 000 kr till cirka 37 000 kr för en erfaren specialistsjuksköterska. Till detta kommer ersättning för obekväm arbetstid samt en mera generös arbetstidsförkortning jämfört med centrala avtal.

49 miljoner kronor

Satsningen innebär en löneökning på 30 000 kronor per år, en ökning som 1 100 sjuksköterskor kan ta dela av.

– Under 2017 hyrde vi in sjuksköterskor för 49 miljoner kronor och dessa pengar vill vi hellre investera i våra egna medarbetare och utveckla vården istället för att använda pengarna till hyrpersonal, säger Glenn Berggård (V), regionråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.